Säännöt

MIKÄ ON Finnish Pike Championship?
FPC on hauen kalastuskilpailu, jossa joukkueet ympäri Suomea voivat kilpailla toisiaan vastaan. Sen sijaan, että kokoonnuttaisiin yhteen paikkaan kilpailemaan yhdeksi viikonlopuksi, nyt on mahdollisuus kilpailla itse valitsemassasi vesistössä. Tämä mahdollistaa useamman kilpailijan osallistumisen mukaan ja kilpailu ei aiheuta liikaa kalastuspainetta yksittäiseen vesistöön tai ajankohtaan. Kilpailun järjestäjä on youtubestakin tuttu 
Urpoerämies.

HINTA Osallistuminen maksaa 35 € / henkilö.Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu 4.9.2023 mennessä, niin mittatarra ehtii varmasti kisan alkuun perille!

 

Jälki-Ilmoittautuminen

Karsintaan voi vielä ilmoittautua viimeistään päivä ennen kisan alkua, mutta tällöin mittatarran toimitusta ennen kisan alkua ei voi luvata.

Jälki-ilmoittautumisen takaraja on 11.9 20:00.

Lähetämme mittatarrat jälki-ilmoittauneille ilmoittautumisen mukaan.


 

KUINKA JA MILLOIN KILPAILLAAN?

Kyseessä on joukkuekilpailu ja yhdessä joukkueessa voi olla 2-3 henkilöä. Joukkueen jäsenet voivat kalastaa yksin tai yhdessä, joten mittatarran voi ostaa jokaiselle jäsenelle. Kilpailun voiton ratkaisee joukkueen viisi pisintä haukea #THEBIG5.

Kilpailu koostuu karsinnasta ja finaalista. Karsinnan 3 parasta joukkuetta pääsevät kisaamaan koko kisan voitosta 28-29.10 olevaan finaaliin. Finaaliin arvotaan myös yksi joukkue karsintaan osallistuneista joukkueista. Joukkue raportoi saamiaan kaloja thebig5.fi sivustolla. Kalat mitataan kilpailunjärjestäjän toimittamalla mittatarralla, joka tilataan osallistumisen yhteydessä. Kalat on raportoitava kahden päivän sisällä siitä, kun ne on saatu ja kaikki kalat on oltava raportoituna aina karsinnan tai finaalin viimeiseen päivään mennessä. Yksi henkilö voi olla mukana vain yhdessä joukkueessa. HUOM! Finaalissa kilpailijoita tulee olla 2. Ei enempää, ei vähempää! Mahdollisesta finaaliin pääsystä kannattaa 3 hengen joukkueet jo sopia hyvissä ajoin keskenään.

Joukkue saa ensimmäisen kilpailupäivän alkaessa klo 8:00 tekstiviestillä kilpailunumeronsa.MISSÄ SAA KALASTAA?
Jokainen joukkue saa valita vapaasti vesistön. Joukkueen ei tarvitse kalastaa aina yhdessä, vaan joukkue voi myös kalastaa eri vesistöissä samaan aikaan. Jokainen henkilö vastaa itse, että heillä on voimassa oleva kalastuslupa kalastaa kyseistä vesistöä. Kalastuksen tulee kuitenkin tapahtua Suomen valtion alueella.

 

MISTÄ SAA KALASTAA?
Vene, kanootti, kajakki, kelluntarengas, kahlaamalla, laiturilta, rannalta... Kilpailussa ei ole rajoituksia, mistä saa kalastaa.KILPAILUAIKA / KARSINTA

Karsinta on 16.9. - 15.10.2023.

Karsinta päättyy 15.10 20:00

Finaali on 28.10. - 29.10.2023

 

 

FINAALI - KETKÄ PÄÄSEVÄT FINAALIIN?

Karsinnan 3 parasta joukkuetta pääsevät finaaliin. Tämän lisäksi finaaliin arvotaan yksi joukkue kaikista osallistujista 15.10 karsinnan päätyttyä.
Finaalissa on valmiiksi edellisen kauden finaalin voittanut joukkue.

 

FINAALI - KILPAILUN SÄÄNNÖT JA VAATIMUKSET

5 joukkuetta kilpailevat 2 päiväisessä finaalissa, joka kuvataan ja tuotanto julkaistaan 4-osaisena sarjana Urpoerämies-youtube kanavalla. Finaaliin osallistuminen vaatii veneen, johon mahtuu 2 kisaajaa ja kuvaaja turvallisesti. Finaaliin päässeen joukkueen tulee vahvistaa finaaliin pääsy ja allekirjoittaa sopimus ja hyväksyä ehdot 16.10 klo 20:00 mennessä. Mikäli finaaliin päässyt joukkue ei pysty osallistuman / peruu osallistumisensa finaaliin, paikka vapautuu tuloslistalla aina seuraavalle.

Mikäli arvonnan voittaja ei pysty vahvistamaan paikkaansa finaalissa, arvonta suoritetaan uudelleen.

Karsintaan saa osallistua 3 henkilöä per joukkue, mutta finaalissa joukkueella saa ja pitää olla 2 kilpailijaa.Finaalin sijainti kerrotaan joukkueille heti karsinnan jälkeen. (Vesistö X tai lähtölokaatio X)

Kilpailuformaatti ja tarkemmat säännöt kerrotaan myös finalisteille ennen kisan kisan alkua.

Finaalin tulokset ja voittaja julkaistaan vasta kun finaalin tuotanto on julkaistu.

 

 

KALASTUSVÄLINEET
Sallittuja kalastusmetodeja ovat heittokalastus, perhokalastus, uistelu, jigaus/dropshot ja vertikaalijigaus. Elävän ja kuolleen syötin käyttö on kielletty. Kalastaessa sallittu on vain yksi vapa per kilpailija. Esim. jos joukkueessa on kolme kilpailijaa ja he ovat yhdessä kalassa, tällöin yhtä aikaa kalastuksessa käytettävien vapojen maksimimäärä on kolme kappaletta.


KALOJEN KÄSITTELY
Kalojen asianmukainen käsittely on tärkeää. Kaloja tulee käsitellä mahdollisimman hellästi. Mittaus ja kuvaus tulee suorittaa mahdollisimman nopeasti, välttäen kalojen ylimääräistä aikaa poissa vedestä. Suosittelemme, että mittalauta kastellaan ennen kuin kala asetetaan siihen.

 

Kaikki kilpailuun ilmoitetut kalat tulee vapauttaa. 

RAPORTOINTI
- Raportointi tapahtuu www.thebig5.fi -osoitteessa. Sen voi tehdä kännykällä tai tietokoneella. Raportointisivu aukeaa 3.9.2023. - Kalojen dokumentointiin tarvitsette joukkueen kilpailunumeron ja kilpailun järjestäjien toimittaman mittatarran. Mittatarra tulee liimata tasaiselle alustalle ja siinä pitää olla stoppari 0-kohdassa. Suosittelemme, että käytetään irrallista alustaa, johon mittatarra liimataan kiinni. HUOM, mittaa ei leikata tai taiteta ensimmäisen viivan kohdalta, ensimmäinen viiva kuvastaa ensimmäistä senttiä (huijaamisen estämiseksi)
- Kilpailunumero tulee olla näkyvissä mittalautakuvassa. Kilpailunumero on hyvä kirjoittaa esim. erilliselle pahvikortille. - Kilpailunumeron ei tarvitse olla näkyvissä poseerauskuvassa.
- Kalojen alamitta on 70cm.
- Kuvien tulee olla selkeitä ja niistä on selkeästi nähtävä että kalan pää on 0-kohdassa ja kuinka pitkä kala on.

 

1. Kilpailijan tulee raportoida mittalautakuva ja poseerauskuva kalan kanssa. Mittalauta kuvassa käsi tai sormet eivät saa olla kalan suussa tai kiduksissa. Kalan tulee näkyä mittalautakuvassa. Mittalauta kuvassa kilpailunumeron tulee olla näkyvissä, poseerauskuvassa numeroa ei tarvita.
Suosittelemme että kalaan ei kosketa ollenkaan kun siitä otetaan mittalautakuva.


Katso esimerkkikuvat kohdan 8.  jälkeen.

2. Kala tulee aina raportoida tasa senttimetrein. Pituus pyöristetään aina alaspäin tasa senttimetriin. 99,9cm kala tulee raportoida 99cm pituisena.

3. Jokaisen kalan saa raportoida vain kerran. Vaikka saman kalan saisi uudestaan, sen voi raportoida vain kerran.

4. Kalan pitää olla mittalaudalla pää nollakohdassa ja vatsa alaspäin. Tällöin kalasta tulee aina kuvattuna sama kylki. Näin pystymme varmistamaan, ettei samaa kalaa raportoida kahdesti. Mikäli kalan suu ei ole tarkasti nollakohdassa, vähennämme tuloksesta X määrän senttimetrejä.

 

5. Koko hauen täytyy näkyä kuvassa ja mittalaudasta täytyy näkyä riittävästi kalan pituuden määrittämiseksi. Jos hauki on 100cm riittää, että mittalaudasta näkyy vain hieman yli 100cm.


6. Kilpailijoiden vastuulla on ottaa riittävän hyvät kuvat, joista selkeästi näkyy kalan pituus, ja että kuvassa ei ole tulkinnan varaa.

  

7. Kuva on otettava suoraan mittalaudan nollakohdan yläpuolelta, jolloin näkyy selkeästi, että kala suu on nollakohdassa. Kuvaa ei tule siis ottaa suoraan kalan tai kalan pyrstön yläpuolelta.


8. Mittatarra on liimattava tasaiselle alustalle ja se ei saa olla rytyssä.
HUOMIO! Kisan Jury tekee aina lopullisen päätöksen voidaanko kala hyväksyä vai ei. 

 

Raportoi saaliisi
Oikean dokumentoinnin jälkeen voit raportoida saaliisi Raportointi-sivun kautta. Heti kun kala on raportoitu, se näkyy tuloksissa.

 

Sama lopputulos / BIG5
Lopputuloksiin lasketaan viiden pisimmän yli 70 cm pitkän hauen yhteispituus. Jos joukkueilla on sama tulos, se jolla on pisin kala voittaa. Mikäli sekin on yhtä pitkä sen jälkeen toiseksi pisin kala voittaa, jne.

 

Seuraa tuloksia
Kilpailun aikana voit seurata oman ja muiden joukkueiden tuloksia Tulokset-sivulta.
Tulokset ovat alustavia niin kauan kuin kilpailun Jury on käynyt kaikki kalojen kuvat läpi kilpailun päätyttyä. Kaloja kuvia tarkastetaan jatkuvasti, kun niitä raportoidaan, mutta tulokset saattavat vielä muuttua vielä lopullisen tarkastuksen jälkeen.


Onko kalasi poistettu tuloksista?
Jos kalasi on poistettu tuloksista / hylätty, tähän voi olla useita syitä. Jokaisen hylätyn kalan kohdalla tulee sähköpostiviesti perusteluineen. Kannattaa katsoa roskaposti kansiostasi, jos kala on hylätty, etkä ole saanut viestiä, miksi se on hylätty. Mikäli sinulla on parempi kuva kalasta voit raportoida sen uudestaan ja tarkastamme tämän uuden kuvan.


MILLOIN VOITTAJAT JULKAISTAA?
Voittajat julkaistaan heti kun jury on käynyt kaikki kuvat läpi. Kuitenkin vähintään 4h karsinnan päätyttyä, eli viimeisenä kisa päivänä.

 

MUUTA
Thebig5.fi pitää itsellään oikeuden käyttää saaliskuvia omassa markkinoinnissaan.
Kilpailun järjestäjä ei ole vastuussa kilpailijoista, eikä kilpailun aikana tapahtuneista onnettomuuksista tai vahingoista.
Jokainen kilpailija vastaa omista vakuutuksistaan.
Palkintojen voittajat ovat itse velvollisia maksamaan voitostaan verot.

Osallistumismaksu on sitova, eikä sitä palauteta.
Jokainen kilpailija on itse velvollinen huolehtimaan siitä, että heillä on voimassa oleva kalastuslupa.
Suosittelemme AINA pelastusliivien käyttöä.

Kilpailun järjestäjillä on oikeus muuttaa kilpailun sääntöjä, finaalia ja muita yksityiskohtia esimerkiksi liian vähäisen osallistujamäärän takia.